Men," lah tahu itu barang curi,masih juge beli "

Selingga.com (22/09) Dabo.Kasus pencurian mesin kompresor sharon dengan merk Honda milik Kelompok Tani Bestari Desa Batu Berdaun pada bulan Juli 2017 lalu,dengan melibatkan 3 orang tersangkanya Afriko Sio (22),Reza (18),dan Yustami Mawindo (20) telah dinyatakan P-21 tahap 2 berupa penyerahan barang bukti dan tersangka pada Jum’at (22/09) tadi di Kejari Lingga.
” Tersangka sudah P-21 tahap 2,penyerahan barang bukti dan tersangka.”Kata Kepala Seksi Pidana Umum Kejari Lingga Yusriza Antoni,SH kepada pihak media .
Selain 3 orang tersangka pencurian tersebut,ikut diserahkan juga Khairul (40) alias Men selaku pihak pembeli (penadah) dari barang hasil curian tersebut.Sementara 3 pelaku menjalani pemeriksaan di dalam ruangan,kepada Selingga.com,Men menyatakan penyesalan nya.
” Nyesal tu,jelas punye.Tapi tak ade guna juge.Kawan pun sempat menasehati,”hati-hati Men,tak usahlah engkau beli barang tu.Kelak engkau bermasalah,engkau nak berangkat,nak kerje di luar.Tetapi tetap juge saye beli barang tu (mesin kompresor-red).Nyesal,kenape lah tau itu barang curi,masih juge beli.Sampai saye harus menjalankan (hukuman-red).Bagaimana,semestinya saye tidak berada didalam (penjara-red) itu.Ape yang ditanye (same Hakim nanti nya-red),saye jawab lah (dengan jujur-red).Ya,ya saje lah.Bohong dan berbelit-belit pun tak guna juge.”Kata Men dengan logat Melayu nya.
Men pun menceritakan sekilas kronologis diri nya sampai membeli barang curian dari 3 orang tersangka diatas.
” Orang tu nanye,”nak mesin dak ?”.Saye tanye,”mesin ape”.Dijawab mesin robin,kata nye.Barang tu langsung dibawa,tapi saye belum nengok barang tu.Barang tu di tanah,waktu mereka datang ke rumah.Kemudian saye lihat barang tu.Saye tanye,barang tu dapat dari mane.Di jawab nya,”barang ni barang panas,oq”.Cume saye tak nanye barang tu mereka mencuri dekat mane,barang siape,saye tak nanye.Die minta 5 lah ( Rp.500 ribu-red).Saye bilang,kalau Rp.450 ribu macam mane.Die cakap,tak ape lah.Yang tiga orang tu Windu,Reza same Tio.Semua nye satu kampung lah.”Papar Men dengan dengan raut muka sederhana nya.
Lelaki dengan pembawaan sedikit kurus dan berkulit agak gelap ini pun,terkadang ada terlintas akan sakit hati nya.Karena gara-gara membeli barang curian,dia harus menanggung akibat nya.
” Kadang ade lah macam rase sakit hati.Gara-gara kau jual barang ni lah (aku masuk penjara-red).Tapi sebenarnye tidak boleh nyalahkan mereka (pelaku/tersangka-red) juge.Dia lah ngaba (kasi tahu-red),barang tu barang curi,kan.Kadang-kadang ade lah terlintas kesal tu.Ade juga Ustad-Ustad yang ngasi ceramah (untuk para tahanan-red),die cakap jangan bikin masalah di sini (di sel-red).Jalankan saje.Berape lah (lama menjalankan masa tahanan-red),pejam-celek,pejam-celek,lah bebas.Dia (Ustad-red) tak merase macam mane kite didalam tu,tak tecelik lagi.”Kata Men sambil tertawa.
Sebelumnya lelaki dengan 2 orang anak dan sudah pisah dari pasangan nya ini,berencana mesin konpresor yang ada,akan digunakan untuk diri nya kerja mendulang timah.
” Rencana nya untuk pakai.Itu kan bise juga dipakai untuk ngambil timah juge.Kebetulan saje orang tu mau jual dan saye pun ade duit.Sesudah itu,saye berangkat ke Batam kerja bangunan,masang keramik.Polisi jemput saye di Batam.”Kata Khairul alias Men yang berkemungkinan nanti nya akan dikenakan pasal 480 KUHP Tentang Penadahan.(Im).

Read Previous

Kabandara Dabo boyong pegawai nya ke panti jompo

Read Next

Kisruh KWH Desa Tanjung Irat,sampai ke Kejari Lingga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *